Refleksoterapija in metamorfna tehnika

Refleksoterapija in metamorfna tehnika

Pozdravljene prebujene duše!

Tokrat vam bom podrobneje razložila in predstavila refleksno masažo stopal in njene pozitivne učinke.

Kaj je refleksoterapija in kako poteka?

Refleksoterapija ali refleksna masaža stopal je masaža pri kateri s pritiskanjem in masiranjem določenih refleksnih področij povzročimo ravnovesje in sproščanje celotnega telesa. Je tehnika, ki spodbuja vse endokrine žleze, krvni in limfni pretok in uravnovesi delovanje organov v telesu. Terapevt pri svojem delu pod svojimi prsti zaznava spremembe pod kožo, ki so vbistvu kalcijevi kristalčki. Ta področja lahko bolijo na pritisk kar pomeni, da je organ, ki je povezan s tem refleksnim področjem, energetsko moten ali pa je bolezen že prisotna. Maser posveti takim conam več pozornosti, vendar pa je vseeno potrebno zmasirati celotno stopalo, saj so vsi organi med seboj povezani.

Pozitivni učinki masaže stopal

Zelo učinkovita je pri glavobolih in migrenah, pri stresu, prebavnih in menstrualnih motnjah, pri čiščenju telesa in čustev ter daje človeku več energije (življenjske moči).

Znaki neravnovesja se pojavijo na stopalu že veliko prej kakor so vidni bolezenski znaki – ko se dogaja še vse na energijskem in čustvenem nivoju. Tako lahko refleksoterapevt pravočasno zazna spremembe v telesu in ustrezno ukrepa ter jih odpravi.

Po terapiji je potrebno spiti veliko vode ali zeliščnega čaja, da se strupi, ki so se z masažo izločili v kri, ščistijo iz telesa skozi jetra, ledvica in limfo.

Kaj še lahko razberemo/ preberemo iz stopal?

Iz stopal lahko preberemo tudi kako razvita čustva, intuicijo, razum in čut za realnost ima oseba. Na podlagi tega se vidi kje je neravnovesje in s katerimi organi so možne težave.

Na stopalih se odražajo tudi simptomi bolezni/ težav v telesu in sicer kot zadebelitev kože na točno določenem predelu stopal, krčenje tetiv, potek kožnih gub na stopalu, razpoke,…

Kontraindikacije

Refleksne masaže stopal se ne sme izvajati ko ima oseba:

 • infekcijske in vročinske bolezni,
 • akutna žilna in limfna vnetja,
 • bolezni, ki zahtevajo operativni poseg,
 • strofija stopala, gangrena in glivična obolenja,
 • rizična nosečnost ali
 • diabetično stopalo.

Reakcije med in po terapiji

Reakcije na refleksoterapijo so nekaj čisto običajnega, saj spodbudimo delovanje organov v telesu in čiščenje le teh. Zato lahko pride do naslednjih reakcij:

 1. vzdihi, jok ali ječanje,
 2. smeh ali zaskrbljenost,
 3. pot neprijetega vonja,
 4. izpuščaji,
 5. vetrovi neprijetnega vonja,
 6. pojavi se lahko tudi vročina (kot poslediča izločanja toksinov),
 7. bolečina in izločki v ustni votlini,
 8. razna podoživljanja travm,
 9. izločki različnih ne normalnih barv, vonja ali gostote ter izcedek iz nožnice.

Metamorfna tehnika

Poznamo tudi posebno metamorfno tehniko, ki je terapija zase. Metamorfoza je proces korenitih sprememb v človeku. Je gibanje proti našim potencialom, kar zahteva opuščanje starih vzorcev. Za razliko od refleksoconske masaže stopal se pri metamorfni tehniki praktik, ki izvaja terapijo ne ozira na simptome ali obolenja, vendar se posveti prenatalnemu vzorcu, ki predstavlja čas naše rasti v maternici, ko so se zapisovale vse naše šibkosti in močne strani.  Pri takšni terapiji se praktik posveti predelu hrbtenice na stopalih, dlaneh  ter glavi. Rezultati takšne terapije se pokažejo na čutnem, vedenjskem, razumskem kot tudi na telesnem nivoju.

Pri odraslih osebah je takšna terapija priporočljiva samo enkrat na teden, saj lahko povzroči slabo počutje, drugače je pri otrocih, ki se notranje hitreje prilagodijo in so zato zanje priporočljivejši pogostejši tretmaji.

Komu je takšna terapija še posebaj namenjena?

 • za vse, ki si želijo osebne in duhovne rasti,
 • za nosečnice,
 • za otroke in mladostnike, ki imajo učne težave, čustvena in vedenjska nihanja,
 • za družinske in partnerske preobrazbe,
 • za izboljšanje različnih duševnih, čustvenih in telesnih stanj kot so odvisnosti, depresija, Downov sindrom, avtizem, demenca,…

Naj vam bo vaše telo zemljevid, ki vam pokaže in sporoča o nepravilnostih tako na telesni kot čustveni ravni. Pustite mu, da vas vodi k zdravemu in srečnemu življenju! =)

Vaša refleksoterapevtka Karin