Pomen spanca, epifiza ali pinealna žleza in tvorba melatonina

Pomen spanca, epifiza ali pinealna žleza in tvorba melatonina

Pozdravljene prebujene duše!

Kako pomemben za vas je počitek? Kdaj odhajate v posteljo? Ste tudi vi eni izmed tistih, ki bedijo pozno v noč?

Spanec je najpomembnejša oblika počitka, ki naše telo in um regenerira, sprosti, spočije ter vljije novih moči. V sodobni družbi je pomanjkanje spanca glavni vzrok utrujenosti, prav tako spremlja tudi večino kroničnih bolezni. Človek preživi približno tretjino svojega življenja v snu. Prav zato kakovost spanca odločno vpliva na kakovost našega življenja. Prvi korak k povrnitvi ravnovesja v naše telo je kvaliteten, globok in zgoden spanec (več ur pred polnočjo). Kar je dan danes zaradi sodobnega ritma življenja zelo težko, vendar ni nemogoče. Veliko lažje bo, če se odpovemo večerni hrani in poživljajoči pijači (vsaj do tri ure pred spanjem), saj nas ravno to oživlja, prebudi in nam ne pusti spati.

Zakaj pa je tako zelo pomembno, da gremo spati že ob 21h?

Sončna svetloba vstopi skozi očesno mrežnico, impulzi se prenesejo naprej do epifize (pinealna žleza ali češerika), ki uravnava izločanje seratonina in melatonina. Naravna sončna svetloba je glavni vir energije, ki jo človeško telo sprejema in posledično tvori vitamin D ter sproži izločanja serotonina “hormona sreče”. Hormon melatonin pa se začne izločati šele v temi med spanjem in sicer največje količine ravno od devete ure do polnoči. Izločanje melatonina pa se ustavi isti hip, ko na očesno mrežnico posveti naravna svetloba. Zato je raven tega hormona povezana z naravno uro.

Zakaj je melatonin tako zelo pomemben?

Hormon melatonin uravnava dnevne in nočne cikle presnove, sproža spanec, spodbuja delovanje ščitnice, stabilizira živčni sistem, krepi imunski sistem in je glavni antioksidant v telesu. Je hormon ki PREPREČUJE STARANJE, RAKA, STRES in NESPEČNOST! Če ne poskrbimo za ugoden spanec in posledično dovolj melatonina v našem telesu, začne s časoma epifiza poapnevati. S tem se zmanjša izločanje melatonina, kar povzroči hitrejše staranje celic.

Prav tako so neodvisni raziskovalci ugotovili, da tudi zobne kreme, ki vsebujejo fluor povzročajo kalcinacijo (poapnevanje) epifize v možganih in celo deformacijo okostja in zob.

Zanimivost: Obdukcije bolnikov Alzheimerjeve bolezni so pokazale zelo nizko raven melatonina v epifizi. Prav tako je poapnevanje epifize značilno tudi pri ženskah z rakom na dojkah. Znano pa je, da pri Sibircih, ki pijejo čaj iz brezove gobe Ćage (deluje na povečano tvorbo melatonina), raka praktično ni.

Pinealna žleza in druge naloge

Zunaj razumskega ima ta žleza še druge naloge in sicer “nadnaravne sposobnosti”. Rečemo ji tudi tretje oko. To je “oko” s katerim uvidimo našo življenjsko pot in nas povezuje s samim seboj.

Uporaba sončnih očal

Dr. Ornstein je ugotovil, da so se naše oči sposobne prilagoditi veliko bolje kot si mislimo in nam k večjemu nošenje sončnih očal škoduje kot koristi. Sončna svetloba je namreč bistvena za naše fizično in psihično zdravje. Svetloba, ki vstopi skozi vidni živec, stimulira pinealno žlezo (epifizo), ki energijo svetlobe pretvori v elektrokemični impulz in neposredno nahrani hipotalamus. Ravno ta opisan proces nam sončna očala onemogočijo. Sonce nas opeče veliko prej, če nosimo sončna očala, saj naša koža tvori zaščitni faktor le takrat, ko preko vidnega živca zazna kako močna je sončna svetloba. Z nošenjem sončnih očal potemtakem naše telo zavedemo in ga posledično tudi poškodujemo z opeklinami.

Živite z naravo! Začnite vstajati s soncem in s sončnim zahodom odhajajte v posteljo. Pustite, da vam sončna svetloba vzpodbudi tvorbo vitamina D, ne skrivajte se za sončnimi očali ter pustite, da sonce opravi svojo nalogo v vašem telsu. In previdno pri izbiri kozmetičnih sredstev- izbirajte naravno in brez nepotrebnih dodatkov.