Kako lahko prepoznamo ponaredke kristalov?

Kako lahko prepoznamo ponaredke kristalov?

Že kar nekaj časa dnevno dobivam prošnje, če bi lahko napisala kaj na temo ponaredkov in kako jih prepoznati.

Danes bom izpostavila nekaj kamnin ali mineralov, ki jih prodajalci najraje ponarejajo in s tem zavajajo kupce.

  • Malahit ima med zelenimi odtenki črne lise, ki jih pri pravem malahitu ne bomo nikoli našli. Pravi malahit vsebuje le zelene odtenke.
  • Turkiz z lepo modro barvo in takšnimi temnimi razpokami kot jih vidite spodaj na sliki niso pravi! Največkrat uporabijo howlit ali magnezit, ki ga obarvajo v modro in prodajo naprej kot pravi turkiz. Najlažje in ne invazivno boš odkrila če je pravi, tako da boš z nohtom skušala pustiti sled v kamnu. Če nebo sledu potem je turkiz pravi. Če pa imate turkiz v obliki ročnega kamna ga lahko s kladivom date na pol. Namreč, če je sredina kamna bela, potem to turkiz definitivno NI. Seveda veliko pove tudi cena katero ste plačali za mineral. Če ste zanj odšteli veliko je večja verjetnost, da je turkiz pravi.
  • Citrin in modri kremen sta tudi pogosto ponarejena. Na trgu najdemo z rumeno/modro obarvana kremena (ki imata seveda vibracijo kremena/kamene strele). Kako pa lahko vidimo, da sta obarvana? Čisto preprosto: v nepravilnostih in razpokah vidimo presežek barve. Citrin pa lahko najdemo še v drugi obliki- tako, da ametist žgejo in iz njega nastane citrin, ki pa je za razliko od prejšnjega primerka kemijsko in vibracijsko popolnoma identičen naravnemu citrinu.

Veliko je še drugih kristalov in primerkov, ki jih zelo radi barvajo, oblikujejo ali umetno ustvarijo. Več o njih pa kdaj drugič v kakšnem obširnem prispevku. Upam, da so vam te informacije koristne in vam bodo prišle prav pri izbiri pravega kristala.

Attachment-1%203
Vir slike: https://forum.turquoisepeople.com/t/large-nuggets-real-fake-real-dyed/3707